Personligt

H e j !

Mycket har hänt sedan den gamla bloggen, elsa på hälsö, startade. Jag gjorde mitt första inlägg i oktober 2009. Jag tyckte inte att det var speciellt tidigt, snarare att jag var sen på bloggbollen. Men jag inser i efterhand att det trots allt ganska tidigt. Vad annorlunda allt var 2009! Både livet, internet och bloggarna. Jag och Andreas hade fått vårt första barn i maj 2009 och vi hade på sensommaren gått och köpt ett renoveringsobjekt på den lille ön Hälsö. Mitt i vintern skulle vi flytta dit (ni kan läsa mer om hur det gick härhär, och här) Vi hade ingen som helst koppling dit, men längtade till havet, att ha eget hus och egen trädgård. Pendlingsavstånd till arbete i Göteborg var kravet, havsnära men med året-runt service, och ett samhälle som levde även när sommargästerna åkt hem.

Vi satsade allt och vann. Hälsö gav oss 6 fantastiska år. Skulle kunna skriva långa texter om allt härligt vi haft på Hälsö, men det får vänta. Med några års distans sedan vi flyttade, kan jag konstatera att Hälsö och öarna med sin speciella mentalitet och befolkning förändrat mig i grunden. Det är jag tacksam för. Genom mitt arbete som lokalreporter på öarna fick jag en unik inblick i öbornas liv, deras livsval, sorger, glädjestunder, strävan. Något av allt jag tar med mig är ödmjukhet, solidaritet, hjälpsamhet och respekt för varandras olikheter.

Året 2015 flyttade vi från Hälsö till norra Italien. Minst sagt omtumlande! Dessutom kom vårt tredje barn i september samma år. Vi hade kvar huset på Hälsö (såklart!) och hyrde ut det. Åren 2015, 2016 och 2017 har varit de mest intensiva i mitt liv. Och svåraste. På våren 2017 kom vi fram till det som tidigare hade känts helt omöjligt; att sälja huset på Hälsö. Vårt val var för många svårförståeligt, men för oss följde det en logik. Drastisk ja, men långsiktigt mest hållbar.

Allt arbete, nervositet, tvivel, stök och bök med att sälja ett hus i Sverige på distans ifrån Italien följde. Samtidigt som vi köpte ett annat hus i Sverige, på distans ifrån Italien. Det var fruktansvärt jobbigt. På alla plan. Emotionellt, arbetsmässigt, allt. Samtidigt visste vi att detta var en bra och långsiktig plan. För att vinna stort måste man också våga stort.

I skrivande stund sitter jag i mitt ”nya” hus i Fisketången, Kungshamn. En liten bit längre norrut på Bohuskusten. Det ”nya” huset är ett renoveringsobjekt dubbelt så stort som Hälsö-huset en gång var. Inte bara är huset dubbelt så stort, renoveringsbehovet och planerna är dubbelt så stora. Det kommer bli ett intensivt år. Men väldigt roligt. Och nu gör vi det vi gillar allra bäst; förverkligar drömmar.

Kanske kommer jag att dokumentera resan med huset på Fisketången lika flitigt som förvandlingen av Hälsö-huset. Vem vet. Jag lovar inget. Men tycker själv att det vore väldigt bra. Det är helt ovärdeligt i efterhand att ha dokumenterat allt man gjort. Men jag vet hur lite tid jag har för bloggande, så om det blir av eller inte får tiden utvisa. Man får vara ödmjuk inför tiden. Nu finns det en alldeles nystartad blogg för resan med Tången-huset iallafall. Välkommen att följa! Ni hittar den HÄR.

Någonting jag är mer säker på är att jag saknar bloggformatet. Jag är en skrivande person. Text och ord är mitt medium. Jag är född sådan. Att skriva håller mig frisk. Kanske hade de senaste åren blivit bättre om jag fortsatt skriva. Ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Man lär sig av allting, även av det man inte gör. Avsaknaden av något kan också bli en lärdom.

Därför finns nu den här bloggen. Och den handlar bara om mig. Bara Elsa på engelska blir just Elsa. Den handlar inte om ett särskilt projekt, ett specifikt hus, eller en speciell plats. Här handlar det om mig, mitt liv, min familj, mina tankar, funderingar, önskningar och viljor. Ibland ytliga saker, ibland djupare funderingar. Precis som jag. Så som folk är mest, komplexa och fascinerande på samma gång. Här utlovas inte regelbundna uppdateringar flera gånger i veckan, eller djupdykningar inom något speciellt ämne. Här kan det bli lite av varje, beroende på humör, sinnelag och tillfälligt fokus.

Hur som helst är ni välkomna att hänga med! Hur spretigt det än må bli.

 

No Comments

    Leave a Reply

    4 × 2 =